Minisemester på Gotland

Nu är vi hemma igen. Jag och barnen åkte till Gotland några dagar med mormor, moster Karin, Johannes, Felix och Hektor.
Vi hann med mycket: ponnyridning, träffa Pippi, bada, turista och shoppa.

Roligast för Morris:
han lärde sig klappa händerna
hans öga har äntligen blivit bra (trång tårkanal sen födseln har medfört ständigt kladd i ögat)
krypa runt och ställa sig upp mot allt han kan
titta på/leka med Hektor

Roligast för Ninja:
träffa Pippi fyra ggr
krama Pippi fem ggr
ta kort med Pippi
titta på Pippi-teater
sjunga med Pippi
köpa Pippi-bok.... osv i all oändlighet
bada i havet
skita i buskarna
mata en elefant med banan
rida häst
klappa hästar
träffa en tjej som hette Ninja (ca 15 år var hon)
kasta sten i havet
springa ikapp med Hektor
kolla på film med Felix

Roligast för mamsen:
se Ninja så lycklig när hon såg Pippi
Morris framsteg
kasta sten i havet
sitta och titta på barnen vid havet
sova/mysa tillsammans med barnen trots att jag låg i skarven mellan två sängar


Det gick bra att leka bland stenarna så länge nappen var i.

Varning för känsliga...

Viktig information för alla intresserade: Idag har Ninja varit helt utan blöja, inga missöden alls, och bajjat på toaletten för första gången, på badhuset dessutom!
You go girl!

Barnvakter

Inatt sover Felix över hos oss. Vi har idag hunnit med att cykla, åka linbana, lite plåster, bada i Högdalsbadet, titta lite på en dålig film, äta ostbågar och vindruvor, ge upp och titta på Loranga, Mazarin och Dartanjang (alltid succe) istället, läsa ca 15 böcker och somna (tror jag i alla fall, det är tyst där inne nu).
Söta är de i alla fall, kusinerna, när jag borstade tänderna på dem där de satt i soffan och såg likadana ut.

Helt inne i filmen.

Stora tjejen!

Ninja har varit jätteduktig med toalett och potta så igår fick hon en stor-tjej-cykel. Oj vad hon gillar det, susar fram som en tok. I går kväll när vi hade satt ihop den var hon ute och vurpade men det gjorde ingenting, även om knät var skrapat.
I dag har vi varit ute i tre omgångar. I morse när resten av Älvsjö sov, ett varv runt kvarteret. Efter lunch, jag skulle också ha cykel då, köpte vi glass i kiosken. När vi åkte hemåt cyklade hon upp och ner för trottoarkanterna som ett proffs, klev av och lyfte cykeln när det inte gick. Sen ikväll var hon iväg med Simon, som skulle cykla han med.

I morse följde Pippi med och där bak ligger ombyte och papper om det skulle behövas. I dag har hon inte haft blöja alls och den enda olyckan var nog i badkaret (hon var kissnödig men det gick mirakulöst över snabbt). Hon sa till mig i morse att hon behövde kissa och till Simon sa hon till om nummer två senare under dagen.
Bravo Ninja, som hon själv säger.

Vi har skaffat pool!

Grym va!?

Nä, vi har faktiskt köpt en ny idag på leksaksaffären som vi ska prova i morgon om det blir bra väder.

Vi passade även på att leka lite.

Ninja och Felix jagar tjuvar.

Morris laddar inför kriget mot orcherna.

Ninja med.

Mer bilder från Köpenhamn.


På flyget mot Copenhagen.
Framme, glatt överraskad.
Fem rätters-middag på Den lille fede med vinmeny.
Vy från Ströget.

Smörrebröd till frukost på det lokala haket.

Kameratömning - Lite bilder från midsommar

I år åkte vi till Orsa och firade midsommar med mormor Stina, mormor Greta (som inte vill bli kallad gammelmormor), moster Karin, Felix, Hektor, morbror Kalle och Sabina. Tanken var att karlarna (Simon och Johannes) skulle vara kvar hemma och måla mammas matsal, Felix och Hektors sovrum och bygga på altanen hos oss. Det gick bra, för karlarna. Vi mammor hade det rätt körigt med alla barn som skulle matas, bytas på, underhållas, delas på vid bråk osv men några nöjen fick vi till ändå. Midsommar blev det inte så mycket av pga regn, mygg och sömnlöshet. Bättre lycka nästa gång.
Det var dock uppehåll några timmar en dag så vi passade på att åka och titta på björnarna i Grönklitt.
Jag och barnen åkte upp tidigt på torsdagsmorgonen och fick en eftermiddag själva med mormorsorna innan resten av gänget kom. Då åkte jag och Ninja till badhuset i Mora medan Morris var hemma i Orsa-huset. När vi kom hem kröp mormor Greta runt på köksgolvet och torkade vatten. Mamma höll i Morris och såg helt färdig ut. De hade tänkt att han också skulle få bada men visste inte om att han älskar att bada, och framför allt att plaska. Så de hade satt honom i en balja på köksgolvet och sen hade han satt igång. Sen slutade han inte förrän vattnet tog slut och mormorsorna krypit runt honom ett antal varv och torkat med trasor.


Badhuset i Mora

Nya tandborstar införskaffades på vägen, i Borlänge.

Mycket folk i Orsa-huset.

Björnparken i Grönklitt.

Nusnäs och dalahäst-tillverkning.

Regn - då drog vi till Barnadiset

Idag regnade det hela dagen så vi åkte till Barnadiset... precis som hundra andra ungar och deras förädrar. Ett mindre kaos men ungarna höll humöret, trots bristen på mat (vi fick inte beställa för de hade för mycket att göra, hm, vilken överraskning att det kommer mycket folk när det regnar).
Här sitter storkusinerna och äter godis och Morris håller på att somna stående. Ninja var inte så förtjust i godis...
"Ja gillar inte om sån godis, mamma äta upp den"
...åh, va synd  tyckte Felix (som då fick lite extra).

Queen of Kiss och Bajs

Vi vet inte riktigt vad det tagit åt Ninja men idag har hon varit mera utan blöja än med. Kissat i pottan tre gånger och slog till med att klämma ut några kluttar också, så det luktade i hela vardagsrummet... när vi hade gäster. En gång råkade hon kissa på sig lite men det var ute på trädäcket så det blev ingen katastrof. Hon verkar tycka det är jätteroligt att vara så "duktig" och blev mäkta stolt över nummer två
"Mamma, jag ha kissat, bassat åsså... porrpa"


Premiärdopp i Farsta

Första badet i sjö för Morris... kanske också för Ninja. Jag kommer inte ihåg om det blev något dopp för henne förra året. Det var en rätt kass sommar då och är inte viljan starkare än själbevarelsedriften får det vara.
Viljan var det dock inget fel på hos lillebror. Han plaskade glatt på i det kalla vattnet idag medan storesyrran mest gick runt i vattnet och grävde i sanden emellanåt.

Hektor var också bra på att bada men bäst av alla var ändå Felix (tyvärr ingen bild på det, han stod ändå aldrig still).

Heeelt sjukt!

Det funkade! I morse fick Kajsa sin bebis och Lydia blev storasyster.

Sista dagen med Morris

Idag var det den sista dagen av min föräldrarledighet med Morris. Vi var hos Kajsa och åt lunch för att Morris har lite magiska krafter och kan sätta igång förlossningar. Senast vi åt lunch med ett gravvo föddes nämligen Evangelines lillasyster .
I fyra veckor nu ska jag vara själv med båda barnen på dagarna, får se hur det går. Hittills har jag varit helt slutkörd på tisdagar (Ninja är hemma fredagar och måndagar) pga att mina fogar inte alls är bra och när hon är hemma blir det mycket lyftande, bärande och meckande hit och dit. Hon behöver aktiveras hela tiden för att hålla humöret och är dessutom väldigt trotsig nu. Vad vi än säger ska det vara tvärtom.

Jag har lite dåligt samvete för att Morris inte har fått göra lika mycket som Ninja fick men det fixar nog Simon i höst. Det är lite skillnad när man har en dagmamme-hämtnings-tid att passa och en två-åring att städa efter hemma. Har man dessutom välsignats med ett så beskedligt barn som Morris så kan man göra en massa tråk-vuxensaker, med Ninja var det inte så direkt.

Som det känns nu ska det bli skönt att börja jobba, särskilt för min kropp. Jag ser fram emot att komma hem från jobbet varje eftermiddag till ett dukat bord, två välkammade barn och en karl som har saknat mig.

Men ändå, snyft, slutet på en era (blir det en trea tro?).


Älskade Morris aka "gladskiten".

8 månader

Nu du, här händer det grejer.
Morris är nu 8 månader och har idag krypit flera steg, ställer sig gärna upp om han hittar något att hålla sig i (madrasskant som på bilden eller mammas fettvalkar går bra) väger 8,8 kg och är 69,3 cm lång. Fortfarande inga tänder men han kan tugga ändå.
Annars är han för det mesta en glad liten skit som flörtar vilt med alla han träffar, gillar att brottas med syrran och blir alldeles till sig när han ser hundar och blinkande lampor.

Stolta som tuppar

Igår hade Ninja trosor på sig på eftermiddagen. Jag frågade, som vanligt, om hon behövde kissa ungefär var femte minut för att påminna henne. Till slut såg hon lite konstig ut och kom fram till mig när jag satte fram pottan (hon ville inte ha den framme tidigare). Trosorna var lite blöta och kudden hon suttit på lite fuktig men den riktiga laddningen kom i pottan!

Hon är ingen småskvättare och har nu börjat säga till när hon har kissat i blöjan, bådar gott.

Idag efter badet var hon nakenfis igen och ville inte ha blöjan på. Pottan stod kvar framme från igår. Helt plötsligt kommer hon springandes, sätter sig på pottan och kissar. Lycklig var hon också. Jag blir alldeles tårögd när jag tänker på det, stolta föräldrar och stolt dotter.

Måndag på pendeltåget

Det är jobbigt när pappa går till jobbet efter att varit borta en hel helg. Bäst att åka in till stan och hälsa på honom, tillsammans med trollet från Köpenhamn.

Weekend i Köpenhamn utan barnen!

Farmor kom och tog barnen så jag och Simon kunde åka iväg vid 13-tiden i fredags. Han hade då fått instruktionen att ta med sin ryggsäck och badbrallor. Han trodde att vi skulle på SPA och det var meningen, hi hi. Vid Arlanda express blev han snopen och på flygplatsen berättade jag vart vi skulle och hur länge vi skulle vara borta. Han blev överraskad och väldigt glad.
Väl framme gick vi till hotellet och såg då att det var ett schysst ställe. Efter att vi checkat in la vi oss och bara njöt av avsaknaden av "barnljud". Sen fixade vi till oss och gick till Tivoli. Där åt vi tre-rätters på en bra restaurang, lyssnade på konsert (vet inte vilka det var), åkte berg-och-dal-bana och slänggunga (som åkte upp typ 60 meter i luften). Sen sov vi gott den natten.

Hotellfrukost, strosande på Ströget i jakt på present till Ninja och regnkappa till mig, lunch i Nyhavn inledde lördagen.
Middagen blev på "Den lille fede", avsmakningsmeny med fem rätter och fyra olika viner, nice! På vägen hem, med 100 meter kvar, började det regna så jag fick använda min nya regnkappa... helt perfekt!

På söndagen åt vi frukost, smörrebröd, på ett fik istället. Definitivt mer prisvärt, schysst räkmacka.
Sen hann vi också gå på utställningen Bodies, med riktiga människor som donerat sina kroppar till vetenskap. Väldigt intressant och häftigt men äckligt som tusan. Sen gick vi till tåget och åkte till flygplatsen.

Allt klaffade, inget stress, mycket gos, ingen oenighet om vad vi skulle göra, mycket slappande på hotellet. Shit vad man har blivit effektiv sen man fick barn ;)
Helt perfekt!!

När vi kom hem kom Ninja och farfar och mötte oss på Arlanda. Shit vad glad hon blev, vi med! Hon sprang dock förbi mig, ville bara krama pappa, ouch för mammahjärtat. Sen åkte vi till Väsby och åt middag och Ninja skulle visa allt hon gjort och att hon lärt sig cykla.
Sen vidare till Bondegatan och hämta lillprinsen. Tyvärr blev det så sent så vi inte hann träffa Frank men Morris blev jätteglad precis som syrran. Hon pussade och kramade honom mycket och han satt och lekte världsvant på
Hanna och Lars golv. När vi skulle gå därifrån visste han inte riktigt vilka föräldrar han skulle välja.

Weekend var ett trevligt sätt att resa på (min första i vuxen ålder). Man flyger inte så länge (beror såklart på var man åker), kan ta den fina (dyra) restaurangen då man inte är borta så länge, hinner inte längta ihjäl sig efter barnen... som sagt, perfekt!

Stort tack till barnvakterna: Hanna, Lars, Frank, Åsa, Stefan och alla andra som gästspelade under helgen.På väg upp till berg-och-dal-banan.

Arga leken med kerub i Nyhavn.

Wienerbröd med chokolääääääde!

Som en sann Södertälje-jänta äter jag självklart på Kebabish.